Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Razstave /

40 fotografij, 40 članov Foto kluba Maribor

40 fotografij, 40 članov Foto kluba Maribor

17. 12. 2010 @ 23:10
by agencija

Foto: Boris Voglar

40 članov Foto kluba Maribor

Na letošnji razstavi članov Fotokluba Maribor v Fotogaleriji Stolp (Maribor), se je zbralo kar 40 avtorjev. Razstava je zato lep prikaz raznolikosti tehnik in motivov, ki jih uporabljajo fotografi, člani foto kluba Maribor.

Katja Finec Kos je v katalogu razstave zapisala:

“Brez te raznolikosti bi bilo dolgčas in brez predhodnih napak bi vsi počeli popolnoma enake stvari. Zato hvala vsem, ki v kritično presojo obiskovalcev postavljajo na ogled svoja dela. Četudi kdaj nepopolna.

Stephen Hawking, veliki fizik in verjetno največji poznavalec vesolja današnjega časa, namreč pravi, da popolnosti ni. Kajti, če bi ta obstajala, bi se vesolje po velikem poku uredilo popolnoma simetrično. Planeti in zvezde bi bili poravnani v popolni simetriji, eden na drugega bi vplivali s popolnoma enakimi silami in vesolje bi bilo zato brez vsake medsebojne dinamike, brez možnosti za nastanek življenja.

Podobno je s fotografijo. Si predstavljaš, da bi bili vsi fotografski motivi posneti popolnoma simetrično in ustrezali vsem zakonitostim? Fotografije bi bile verjetno povsem brez življenja. Resnično dobra fotografija mora zato zadostiti več kot le zakonitostim kompozicije, v očeh opazovalca mora pustiti trajnejši vtis od prvega, hipnega navdušenja. Zakonitosti lahko namreč povsem kršimo, a če to počnemo zgolj zaradi drugačnosti, je malo verjetnosti, da bomo posegli po zvezdah. Dobra fotografija se, tako kot večina odličnih stvari, rojeva znotraj. Znotraj fotografovih misli, občutij. In tako kot življenje potrebuje modrost, izkušnje … ter veliko ljubezni.

Enotnega mnenja o tem, kakšna naj bo resnično dobra fotografija, nimamo, v razmislek pa ponujam misel srbskega fotografa, ki je letos navdušil obiskovalce v Fotogaleriji Stolp. Imre Szabo ob pogledu na dobro fotografijo drugega avtorja rad reče: ‘Želel bi si, da je moja… (o.p.: da sem jo posnel sam)’. Je potrebno še sploh kaj dodati?

Leta 2012 se bo Maribor kot prvo slovensko mesto prelevil v Evropsko prestolnico kulture (EPK). V ta obsežen projekt se s svojim programom vključuje tudi Fotogalerija Stolp, ki bo v tem času med drugim gostila razstave najuglednejših domačih fotografov. Kulturne niti bomo prepletali tudi s partnersko prestolnice kulture na Portugalskem, to je Guimarães,
ter izmenjali fotografski razstavi. In to je le droben utrinek iz našega programa.
Kako smo že rekli v uvodu? ‘Brez raznolikosti bi bilo dolgčas’.
Zato hvala, da nas spremljate. “

Razstavljajo: Gerhard Angleitner, Sebastjan Balažic, Karno Bozi, Aleksander Brunčko, Herman Čater, Almira Čatovič, Bogo Čerin, Ivo Čerle, Samo Dreo, Gorazd I. Gumzej, Gregor Harih, Janko Jelnikar, Zmago Jeraj, Anita Kirbiš, Danijel Kodrič, Zdravko Kokanović, Branko Koniček, Saša Kos, Pavel Kosi, Marjan Laznik, Matej Lipovšek, Teo Lemut, Matjaž Malenšek, Jože Marinič, Srđan Mohorič, Edvard Pintarič, Uroš Podovšovnik, Zora Plešnar, Branimir Ritonja, Bojan Šenet, Maja Šivec, Marjan Stojko, Iztok Šumak, Andrej Topolovec, Ivan Vinovrški, Matjaž Vrečko, Boris Voglar, Damjan Voglar, Franc Vogelnik, Branko Zorović.

Razstava bo na ogled do 15.januarja 2011. Fotogalerija Stolp je odprta vsak delovnik med 10.00 in 13.00 ter 15.00 in 19.00, ob sobotah med 10.00 in 13.00.

Share this article

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.