Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Blodnje /

Ali tudi vam kradejo?

Ali tudi vam kradejo?

4. 11. 2006 @ 21:57
by agencija

Fotografije na internetu

Ena izmed stvari, ki me resnično motijo, je nespoštovanje avtorskih pravic. Z razmahom interneta se je ta problem samo še razširil, saj je na netu ogromna količina materiala, za katerega večina misli, da ga lahko prosto uporablja v takšne in drugačne namene, ne da bi pridobili avtorjevo soglasje, ali bi, bog nedaj, za uporabo plačali avtorju nadomestilo. Omejil se bom na fotografije in rad bi vam zaupal svoje izkušnje, ko sem ugotovil, da so mi fotke tako ali drugače odtujili oz. brez dovoljenja objavili.

Začelo se je s tem, da sem si omislil spletno stran, ki danes vsebuje okoli 14.000 fotografij. Največ fotografij je z različnih prireditev, saj sem na začetku to največ fotkal. Fotografije, ki jih objavljam v galeriji sem pomanjšal tako, da najdaljša stranica meri 500 pikslov, saj sem menil, da bo na ta način fotografije teže uporabiti za bolj kvaliteten tisk (kar je mimogrede zmotno mišljenje), vsaka fotka pa je opremljena še z napisom ali logotipom.

Kraja fotografij

Kmalu sem opazil, da so se moje fotke pojavile v različnih forumih in drugih spletnih straneh, kar pa sem še nekako toleriral. Zakaj danes tega ne želim več tolerirati, vam bom pojasnil kasneje.

Nato sem nekega dne na spletni strani RTV Slovenija opazil svojo fotografijo pevca Magnifica, ki je bila za pikico na i še obrezana, tako da je bil odstranjen logotip, pod fotografijo pa tudi nisem bil podpisan.

Pobrskal sem po spletni strani in našel še dve objavi, pri katerih je bila uporabljena moja fotografija. V obdobju od decembra 2004 do aprila 2005 so torej 3 krat brez kakršnega koli soglasja objavili mojo fotko. Poslal sem e-pošto na RTV in čez nekaj dni prejel odgovor, v katerem se mi odgovorni urednik opravičuje in navaja, da novinar v naglici ni uspel pridobiti soglasja. Smešno ne, se tudi vam tako zdi?

Ker takrat še nisem imel izkušenj, sem poiskal odvetnika, pravzaprav odvetnico v Mariboru, ki pa je namerno ne bom imenoval. Seveda kot mnogi odvetniki ni imela posebnih izkušenj z avtorskimi pravicami in najini sestanki so potekali tako, da sem jaz njej svetoval in ji pojasnjeval o avtorskem pravu, namesto da bi bilo obratno. Za svetovanje mi je še preden sva se začela pogovarjati zaračunala 25.000 SIT, ne oziraje se na to, kakšen bo rezultat.

No, kakorkoli že, rezultat je bil pozitiven, saj so se odgovorni na RTV Slovenija zavedali in tudi priznavali svojo kršitev, vprašanje je bilo samo, kakšna je višina honorarja oz. nadomestila za uporabo fotografije.
Končni obračun je pokazal, da je plačano nadomestilo komajda zadostovalo za stroške (slabo) opravljenega dela odvetnice. Ena izkušnja več.

Potem se je nekajkrat zgodilo, da so bile fotke objavljene v različnih časopisih, kar pa sem sam uspešno razrešil.
Ni vprašanje, zakaj se to tako pogosto dogaja, saj je izračun zelo preprost. Časopis poišče fotke na netu in jih uporabi za objavo. Vzemimo, da je običajen honorar za objavo 5.000 SIT. Recimo da jim uspe objaviti 100 fotk, za katere ne plačajo honorarja, to je torej 500.000 SIT (plusa). Potem se najde en tečen tip kot sem jaz in jim zatežim zaradi objave. Plačajo mi honorar povečan za 200% (po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah). Še vedno so za 490.000 SIT v pozitivi.

Svetujem vam, da naslednjič, ko boste v kakšnem časopisu občudovali svojo fotografijo, katero so vam ukradli s spletne strani, premislite o tem.
In ukrepate!
Samo s skupnimi močmi nam bo uspelo izboljšati trenutni kaos na tem področju.

Dolgujem vam še pojasnilo, zakaj NE želim PRIKAZA svojih fotografij na drugih spletnih straneh (lahko naredijo povezavo – link – na mojo stran oz. na posamezno fotografijo).

Zakaj? Preprosto zato, ker si bom nekega dne na svoji spletni strani, ki je mimogrede ena izmed bolje obiskanih strani v naši državi, omislil oglaševanje. In takrat bo še kako pomemben vsak obisk oz. ogled.

Preberite tudi: Osnovni podatki o avtorskih in sorodnih pravicah

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.