Ultra velik Canonov CMOS senzor (levo) ob 35 mm full-frame CMOS senzorju

Ultra velik Canonov CMOS senzor

Pri Canonu ne spijo, kot bi si kdo od nepoučenih znal domišljati. To dokazujejo z nedavno  predstavitvijo, na kateri so prikazali svoje najnovejše dosežke na področju CMOS  tipal. Le 2,9 x 2 cm je veliko (ali majhno, kakor želite) prvo tipalo, ki pa ponuja zajem kar 120 megatočk velike fotografije, kar je absolutni rekord na tako majhni površini silicijeve plošče. Ločljivost fotografije bo torej kar 13.280 x 9.184 točk.

Japonski strokovnjaki se hvalijo še s kupom tehničnih izboljšav, med drugim so izboljšali tudi osveževanje signala, pridobljenega na tipalu (9,5-krat v sekundi) in s tem dosegli, da bo mogoče v aparatu s takšnim tipalov  v 2 sec zajeti 19 sličic pri polni ločljivosti.

Druga novost je večja od prejšnje, vsaj v fizičnem smislu, saj je velikost drugega tipala kar 20,2 krat 20,5 centimetra (202 x 205 mm), kar je približno 40-krat več, kot dosedanja obstoječa komercialana tipala.  Svetlobno izredno občutljivo tipalo,  bo omogočalo zajem fotografije v skoraj popolni temi (0,3 lux), kar je trikrat manj svetlobe, kot jo oddaja sveča v temni sobi pri oddaljenosti enega metra.