Vukovski dol se je prebudil v lepo sončno soboto.  Na domačiji Žmavc so že od zgodnjega jutra potekale priprave, da bo tudi tokratna 4. mednarodna likovna kolonija potekala tako, kot so si zamislili.  Prisrčni pozdravi ob ponovnem snidenju starih znancev, kmalu je na mizi obvezen (odličen) golaž za dobro jutro in v podkrepitev,  za lažje delo.  Še izmenjava najnovejših aktualnih novic in gremo ustvarjat.  Vsak si poišče svoj prostor, eni bolj v samoti, tisti družbe željni pa bolj skupaj.

Kolovratim od enega do drugega, se ustavim, se pogovarjam,  iščem dobre kadre … Malo v šali,  malo zares, se jezim na Gregorja in Palčeca, da sta morala svoj umetniški navdih poiskati na vrhu strmega vinograda. Pa še sonce sije kot za stavo, svetlobe je dovolj za izvoz, da o kontrastih sploh ne govorim. In naj še kdo reče, da je fotografovo delo lahko.

V takšnem delovnem vzdušju pride dan kmalu do tiste točke, ko skupaj sedemo za mizo, h kosilu. Tudi to je odlično, za kar gre zahvala trem “kuharskim mojstrom”; Aliju, Jocotu in Kocki. Vzdušje je enkratno, razigrano se med mizami razlega smeh. Gledam po mizah. Vsako leto nas je več. Še enkrat se potrdi, da dober glas očitno seže v deveto vas.

Težko je vstati od mize, a sonce se počasi poslavlja in delo je potrebno dokončati. Izkoristim dobro svetlobo za še nekaj novih fotografij.

Ko se v mraku ponovno zberemo, Boni potegne na plano violino in dokaže, da ni samo dober slikar, Veljko pa mu ubrano pomaga s “pazdušnim basem”.  In tako naprej, še dolgo v noč, za nekatere celo do jutra …

Tokratne kolonije so se udeležili slikarji:

– Helmut Blažej
– Viktor Šest
– Zoran Ogrinc
– Niko Ribič
– Matjaž Duh
– Veljko Toman
– Mira Uršič
– Laszlo Nemes
– Drago Mom
– Luka Popič
– Boni Čeh
– Gregor Pratneker
– Samo Pajek
– Bogdan Čobal
– Rado Jerič
– Johanna Löffler
– Janko Orač
– Albert Krajger
– Albert Mesner