Razmišljate o uporabi makro obročkov, pa ne veste kaj kupiti?

Prav je (pa tudi logično), da ste zmedeni :-) Na tržišču se makro obročki na grobo delijo v 2 skupini:

makro obročki brez kontaktov, ki so običajno cenejši
– makro obročki s kontakti, ki so …. boljši :-)

Kaj praktično pomeni pojem “brez” oz “s” kontakti?

V primeru, da boste odšteli nekaj več denarja in kupili makro obročke s kontakti, je pot enostavna. Kupiti morate obroče, ki ustrezajo za vaš aparat (Nikon, Canon, Pentax, itd..) in potem snamete svoj objektiv, namestite na ohišje najprej obročke in nanje objektiv, pri čemer se običajno lahko odločate med tem, ali boste uporabili en, dva ali vse tri obročke oz kombinacije med njimi. In potem fotografirate kot običajno, ostrite, nastavljate čas in zaslonko.

V primeru, da kupujete obročke brez kontaktov, je namestitev sicer enaka, kot v zgornjem primeru, se pa zadeva konča pri fotografiranju oz nastavitvah. Ker nimate kontaktov, vam samodejno ostrenje ne deluje, torej boste morali ostriti ročno. Ker ima večina novejših objektivov elektronsko zaslonko (pri Nikonu so to objektivi z oznako AF-S), je zaslonka pri takšnem objektivu vedno popolnoma odprta, nam pa preostane, da lahko spreminjamo samo čas. Načeloma sicer lahko naredimo fotografije, problem je globinska ostrina.

Potrebujemo torej objektiv, kjer lahko zaslonko ročno nastavljamo.

Za primerjavo si poglejmo dva Nikonova objektiva gorišnice 85 mm, prvi je novejši AF-S, drugi običajen AF objektiv:

AF-S objektiv, kjer se zaslonka nastavlja elektronsko

AF objektiv, kjer lahko zaslonko nastavljamo ročnoP.S. Če ne razumete o čem tukaj teče beseda, pa bi radi razumeli, se prijavite na naš fotografski tečaj, kjer vam bomo pojasnili vse te pojme.