Datoteka s končnico “.heic” predstavlja slikovni format High Efficiency Image Format (HEIF), ki ga je razvila organizacija Moving Picture Experts Group (MPEG). HEIF je standard za shranjevanje slik in vključuje napredne funkcije stiskanja, kar omogoča boljšo kakovost slike pri manjši velikosti datoteke v primerjavi s tradicionalnimi formati, kot sta JPEG in PNG.

Prednosti HEIC formata

HEIC datoteke so pogosto uporabljene na napravah Apple, kot so iPhone-i in iPad-i, kjer omogočajo boljšo učinkovitost pri shranjevanju slik in videoposnetkov. Poleg tega format podpira različne napredne funkcije, kot so večplastne slike, 16-bitna barvna globina, prosojnost in druge, kar omogoča boljšo prilagodljivost pri obdelavi slik.

Poleg velikih prihrankov, obljublja polovico manjše velikosti, kot primerljive JPEG slike z boljšo kvaliteto. Podpira tudi uporabo sekvenc, kot jih poznamo pri GIFu, GIFV ali PNGA.

Slabosti HEIC formata

Glavna pomanjkljivost je slaba podpora. Velikokrat potrebujemo pretvornik, ki nam slike pretvori v bolj klasične oblike. Poleg možnih patentnih sporov zaradi HEVC tehnologije se lahko zgodi, da bo HEIC format ostal samo na Apple napravah in nekaterih fotoaparatih.

Tiskanje fotografij iz HEIC formata

Če želite odpreti HEIC datoteke na napravah ali operacijskih sistemih, ki ne podpirajo tega formata, boste morda potrebovali posebno programsko opremo ali pretvorbo v drug format, ki je bolj razširjen, kot na primer JPEG.

Kot je zgoraj omenjeno, je potrebno HEIC datoteko (fotografijo) pretvoriti v drug primeren format, običajno je to format jpg.
Če nam pošljete fotografije v HEIC formatu, pretvorbo datotek zaračunavamo.