Glavna razlika med fotopapirji je v njihovi površinski teksturi. Ta tekstura vpliva na videz in občutek fotografij, zato je pomembno, da izberete pravi fotopapir za vaše potrebe.

Glossy fotopapir ima visoko sijajno površino, ki zagotavlja najbolj realistične in živahne barve. Fotografije na glossy papirju imajo tudi dober kontrast in ostre robove. Vendar pa je glossy papir lahko tudi zelo odsevljiv, zato ga je treba postaviti stran od močnih virov svetlobe.

Lustre fotopapir ima manjši sijaj kot glossy papir, vendar še vedno zagotavlja dobre barve in kontrast. Fotografije na lustre papirju so manj odsevljive kot na glossy papirju, zato so primernejše za postavitev na stene ali v okvirje.

Matt fotopapir ima mat površino, ki zmanjšuje odsevnost. Fotografije na matt papirju imajo bolj naraven in umirjen videz. Vendar pa lahko matt papir zmanjša kontrast in ostrine fotografij.

Pearl fotopapir ima površino, ki je nekje vmes med glossom in matom. Fotografije na pearl papirju imajo dobre barve in kontrast, vendar so tudi nekoliko manj odsevljive kot na glossy papirju.

Satin fotopapir ima gladko, satenasto površino. Fotografije na satin papirju imajo dobre barve in kontrast, vendar so tudi nekoliko manj odsevljive kot na glossy papirju.