Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Fotke prireditev /

25. let otroške kiparske delavnice Forma viva Malečnik 2009

25. let otroške kiparske delavnice Forma viva Malečnik 2009

17. 10. 2009 @ 9:00
by agencija

Otroška kiparska delavnica Forma viva Malečnik

Vsako leto OŠ Malečnik pod okriljem Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Maribor organizira dvodnevno otroško kiparsko delavnico.  Na delavnici pod vodstvom mentorjev ( kiparja Iva Goisnikarja in likovnih pedagogov), otroci spoznavajo skrivnosti oblikovanja v les oz lesu.

Katja Kozjek Varl, prof. likovne umetnosti je v katalogu razstave, ki bo na ogled od ponedeljka 19.oktobra zapisala:

Jubilejno otroško kiparsko srečanje se je na dvorišču Osnovne šole Malečnik dogajalo 1. in 2. oktobra 2009. 33 učencev iz 14 mariborskih in okoliških šol se je s pomočjo 16 mentorjev letos že 25. zapored spoprijelo z izzivom, kako oživiti oziroma likovno preobraziti kos posekanega ali industrijsko obdelanega lesa.

Otvoritev kiparskega srečanja je poleg kratkega kulturnega programa, ki so ga pripravili učenci Osnovne šole Malečnik, tudi letos popestrila skupinska kiparska razstava članov sekcije Umetniško oblikovanje Kulturnega društva Studenci, pod mentorstvom Iva Goisnikerja, ki na našem srečanju kot mentor sodeluje že vrsto let. Hkrati smo postavili fotografsko razstavo fotografij Marjana Laznika, prav tako večletnega sodelavca in odličnega fotografa, ki je z izbranimi fotografijami priklical in obudil spomin na utrinke in dogodke iz preteklih otroških kiparskih srečanj.

Zaradi organizacijskih zahtevnosti smo srečanje premaknili za teden dni globje v jesenski čas. Kljub temu nas je spremljalo toplo in sončno jesensko vreme, ki je naredilo delovno vnemo, ustvarjalni zagon, sproščeno vzdušje in iskrice v očeh ustvarjalcev še izrazitejše. Učenci in njihovi mentorji so na letošnji koloniji ustvarjali na temo Kolaž v likovni govorici lesa. Ustvarjalci so lahko izbirali med velikimi kosi lesa (hlodi), deskami in plohi, industrijsko obdelanimi ploščami, palicami in ostanki iz lesne industrije. Tako so izdelali masivne, obhodne kipe, reliefe, sestavljene (montažne) in premične kipe. Kot vsako leto smo bili tudi letos priča nenehni izvirnosti in raznolikosti pri snovanju idej.Tako poleg različnih pristopov mentorjev zasledimo v delih zanimive in izvirne rešitve ter sporočila mladih ustvarjalcev. Pri nekaterih delih je prav sporočilnost tista, ki morda prevladuje nad samo tehniko obdelave lesa. Zasledimo tudi realistične upodobitve, stilizirane podobe, kombiniranje lesa z drugimi materiali in barvane lesene površine. Vsekakor pa v vseh delih še vedno prevladuje iskrena otroška igrivost.

Jubilejno srečanje in razstava zahtevata, da na razstavi predstavimo tudi nekaj izbranih del iz prejšnjih kolonij. S tem želimo dogajanje in razstavo popestriti ter se spomniti na pestrost in raznolikost, ki jo je ustvarila malečniška kolonija. Vsa dela, ki so nastala v letošnjem letu bodo prvič predstavljena na razstavi v Razstavnem salonu Rotovž na Rotovškem trgu v Mariboru, nato v Osnovni šoli Markovci in Osnovni šoli Malečnik.

V zadnjih letih lahko zasledimo veliko likovnih natečajev in novo nastalih likovnih (tudi kiparskih) kolonij. Konkurenca je torej zelo velika. Zato smo še toliko bolj veseli in ponosni, da nam skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti uspeva obdržati eno najstarejših slovenskih kiparskih kolonij. K temu so seveda skozi vsa leta pripomogli vsi sodelujoči ustvarjalci s svojimi mentorji, še posebej pa so za to zaslužni začetniki forma vive. Med temi so še posebej zaslužni Ervin Kralj, Ivo Goisniker in Stane Anžel, ki otroško kiparsko srečanje aktivno spremljajo od njegovega prvega leta.

Na koncu naj se v svojem imenu in v imenu Osnovne šole Malečnik zahvalim vsem sodelujočim učencem in njihovim mentorjem, saj je predvsem zaradi njih dogodek takšen kot je. Zahvaljujem se zunanjim sodelavcem, ki že vrsto let skrbijo za varno žaganje in spretno rokujejo z nevarnimi stroji, s katerimi učencem olajšajo delo, hišniku , ki vsako leto skrbno pripravi teren za delo in poskrbi za pripravljenost strojev, ravnatelju Rudolfu Sediču in vsem sodelavcem, ki so kakorkoli pripomogli tako k izvedbi otvoritvene slovesnosti, kot k poteku dvodnevnega srečanja.

Vabljeni v Malečnik jeseni 2010!

Share this article

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.