Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.

5 najpogostejših fotografskih napak

1. 11. 2011 @ 16:59
by agencija

Med pisanjem tega prispevka sem prišel do zaključka, da bom teh 5 ali 10 napak moral opisati drugače, kot sem ga nameraval na začetku. Seveda sem se napak najprej lotil s strokovnega vidika, nakar sem ugotovil, da moram na stvari pogledat preprosteje, ali pa jih vsaj ločiti.

5 najpogostejših napak lastnikov kamer :-)

  1. Ko želi kamero uporabiti ugotovi, da ne ve, kje se vklopi :-) Seveda ni imel časa in interesa, da bi si prebral NAVODILA za uporabo kamere.
  2. Ko želi kamero uporabiti ugotovi, da ima prazno baterijo. Pa kaj tega hudiča je treba polniti?  (… se dogaja tudi naprednejšim fotografom)
  3. Ko želi kamero uporabiti ugotovi, da v kameri nima pomnilniške kartice, ali pa je ta polna. Če pa (baje) gre na kartico zapisat nešteto fotografij (se dogaja tudi drugim fotografom – amaterskim in profesionalnim)
  4. Ok, uspelo mu je, baterija je ok, kartica tudi, naredi posnetek, pa je ta neoster, stresen, zmigan, … posledica predolgega časa osvetlitve oz “nemirne roke”. Pa kak je to mogoče, če pa ima vgrajen stabilizator?
  5. Jupi. Posnetek je oster, vendar ne tam, kjer bi moral biti … napačna točka izostritve. Ja kako, če pa to čudo samo ostri!!! To je že res, samo vprašanje kje, na kateri točki.

5 najpogostejših napak tistih, ki mislijo, da so fotografi (vem ja, žleht sem)

  1.  Slabo kadrirana fotografija, slaba kompozicija … kaj je zdaj spet to?

Poglejmo nekaj primerov:

A: fotografiramo morski motiv, horizont poteka točno po sredini fotografije  … to, da morje odteka, ker je horizont nagnjen, je 6.napaka lastnikov kamer :-)
Obstaja pravilo tretjin, kar pomeni, da 2/3 površine fotografije zavzema tisti del, ki je bolj aktualen (npr. super krasni oblaki), 1/3 pa npr morje (ker se na njem nič takega ne dogaja).

B: fotografiramo nam ljubo osebo, ki smo jo seveda postavili točno na sredino fotografije, noge smo ji “odrezali” pri gležnjih, ipd.  Ne, ni tako prav!!!
Ni ga lepšega, če fotografiramo taščo in zraven ujamemo še veje v obliki rogovil, ali pa jo na fotografiji obesimo.

  • 2. Ko smo že pri portretih … Napačna globinska ostrina (prevelika, premajhna). Fajn je (in spodobi se), da je pri portretu ozadje zabrisano, zamegljeno. To dosežemo s pravilno uporabo zaslonke, objektiva in oddaljenostjo fotografiranja.
  • 3. Izravnava beline. Ja, to je takrat, ko so tisti beli listi, ali pa bele stene videti na fotografiji rumene (ali pa zelene, po želji oz od tega, kako smo nastavili WB).
  • 4. Majhne otroke (pa tudi druge ljudi … pa muce, pse in še kaj bi se našlo) fotografiramo v “liniji oči” in ne od zgoraj navzdol.
  • 5.  Fotografija mora biti pravilno osvetljena – ne sme biti niti pretemna, niti presvetla. Če kamera tega ne zna sama narediti, ji moramo pri tem pomagati – ja, zato so fotografi :-)

Ok, zdaj sem ugotovil, da bi lahko bilo teh točk pri vsaki skupini 10 (ali pa še več), pa naprednih fotografov in profesionalcev niti obdelal še nisem. Naj bo za danes dovolj … se nadaljuje (obljubim).

Pa še vrstica za EPP:  Če več kot polovico tega, kar je zgoraj zapisano, ne razumete, se prijavite na naš fotografski tečaj, kjer vam bomo pojasnili vse te pojme. Upam, da ste se pri branju tega zapisa zabavali tako dobro, kot sem se jaz, ko sem ga pisal :-)

Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: