Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Fotografija /

Fotografiranje božičnega drevesa

Fotografiranje božičnega drevesa

19. 12. 2011 @ 11:53
by agencija

Kaj potrebujemo za dobre fotografije božičnega drevesa?

– fotoaparat (po možnosti zrcalno refleksnega)
stabilno stojalo (vsako stojalo še ni nujno tudi stabilno)
daljinsko sprožilo (za silo bi šlo tudi s samosprožilcem, ki ga nastavimo na 2 sekundi)
– nekaj sreče

Kratka navodila v korakih

 1. Razlika je, ali bomo božično drevo fotografirali doma, ali kot okrasitev v nekem mestu. Razlika je tudi, ali imamo na dreveščku prižgane lučke, ali pa jih ni. Razlika je seveda tudi, kakšno fotografijo želimo :-) V nobenem primeru ne fotografiramo z bliskavico!!!
 2. V  vsakem primeru postavimo stojalo in nanj pritrdimo fotoaparat. Če imamo objektiv s funkcijo VR oz IS jo izklopimo.
 3. Kvaliteto posnetka nastavimo na RAW (če ga nimate in fotografirate v JPG,  zmanjšajte kontrast, lahko pa pustite tudi kar privzeto).
 4. ISO občutljivost nastavimo na 100 ali manj
 5. Naš motiv postavimo v kader in sicer tako, da ni (nujno) v sredini fotografije. Odstranimo vse moteče elemente, ali pa smrekico postavimo na nevtralno (belo) ozadje.
 6. Če fotografiramo božično drevo s prižganimi lučkami doma, ugasnimo vse ostale luči. Če želimo fotografirati božično drevo, ki je zunaj, je pravi čas malo prej, preden se stemni (v bistvu po sončnem zahodu). Takrat je nebo lepe modre barve, kasneje postane črno.
 7. Izravnavo beline nastavimo kar na AWB torej avtomatsko (lahko pa tudi eksperimentirate).
 8. Zaslonka (8-11): večina objektivov deluje najbolj ostro takrat, ko se zaslonko malo zapre, običajno za 2 vrednosti. Pri zelo zaprti zaslonki se lahko pojavi zvezdasti efekt pri točkovnih virih svetlobe (lučke, ulične svetilke, ipd.), kar je lahko zanimivo ali pa moteče.
 9. Ekspozicija – čas osvetlitve: lahko eksperimentiramo v načinu A (Av), še bolj toplo priporočam ročne nastavitve (M – manual), kjer so lahko časi od 1 do 20 sec .
 10. Če aparat omogoča funkcijo MUp (dvig ogledala), ne vidim nobenega razloga, zakaj je ne bi uporabljali.
 11. Med samim fotografiranjem lahko božično drevo dosvetljujemo z navadno ali specialno žepno svetilko. Temu se drugače reče kreativno igranje s svetlobo :-)
 12. Če več kot polovico tega, kar je zgoraj zapisano, ne razumete, se prijavite na naš fotografski tečaj, kjer vam bomo pojasnili vse te pojme.

Share this article

Komentarji

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.