Foto: Marjan Laznik

V Mariboru imamo vsako poletje Festival LENT , ki med obilico odličnih dogodkov, ki jih je vredno fotografirati, ponuja tudi ognjemet (in to celo 2-krat). Če niste prepričani, kako se spraviti k fotografiranju ognjemeta, vam bo mogoče pomagal naš prispevek na to temo.

Kaj potrebujemo za dobre fotografije ognjemeta?

– fotoaparat (po možnosti zrcalno refleksnega)
stabilno stojalo (vsako stojalo še ni nujno tudi stabilno)
daljinsko sprožilo (za silo bi šlo tudi s samosprožilcem, ki ga nastavimo na 2 sekundi)
– dobro lokacijo
– nekaj sreče

Kratka navodila v korakih

 1. Na fotografiranje pridemo pravočasno (kar pomeni kar precej pred samim začetkom), da si lahko izberemo dobro lokacijo. Poiščemo si torej dobro lokacijo, na kateri bo mogoče viden še del mesta, ali odsevi z vode, ipd.
 2. Postavimo stojalo in nanj pritrdimo fotoaparat. Če imamo objektiv s funkcijo VR oz IS jo izklopimo.
 3. Kvaliteto posnetka nastavimo na RAW (če ga nimate in fotografirate v JPG, povečajte saturacijo, zmanjšajte kontrast, lahko pa pustite tudi kar privzeto).
 4. ISO občutljivost nastavimo na 100 ali manj
 5. Izklopimo avtomatsko ostrenje objektiva in ostrimo ročno.
 6. Zoom nastavimo na širokokotno področje npr. 24-35 mm (leica format oz. pri full frame aparatih),  ali 18-24 mm ostali.
 7. Izravnavo beline nastavimo kar na AWB torej avtomatsko (lahko pa tudi eksperimentirate).
 8. Zaslonka (8-11): večina objektivov deluje najbolj ostro takrat, ko se zaslonko malo zapre, običajno za 2 vrednosti. Pri zelo zaprti zaslonki se lahko pojavi zvezdasti efekt pri točkovnih virih svetlobe (ulična svetilka, ipd.), kar je lahko zanimivo ali pa moteče.
 9. Ekspozicija – čas osvetlitve: lahko eksperimentiramo v načinu A (Av), še bolj toplo priporočam ročne nastavitve (M – manual), kjer so lahko časi od 1 do 10 sec (če se vam zdi, da je med samo ekspozicijo v določenem trenutku preveč svetlobe, zakrijte objektiv). To lahko naredite tudi s fotografiranjem v načinu Bulb, kjer dalj časa osvetljujete, vmes pa zakrivate objektiv. Za ta primer je fajn imeti klobuk, ki pa si ga verjetno ne boste šli zato kupiti, izdelajte si torej nekakšen “pokrov” (ali pa doma sunite lonec) :-)
 10. Če aparat omogoča funkcijo MUp (dvig ogledala), ne vidim nobenega razloga, zakaj je ne bi uporabljali.
 11. Če aparat omogoča “več posnetkov v enem”, se mogoče tudi velja kaj poigrati.
 12. Če več kot polovico tega, kar je zgoraj zapisano, ne razumete, se prijavite na naš fotografski tečaj, kjer vam bomo pojasnili vse te pojme.