Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Fotografija /

Nove fotografije na Istockphoto.com

Nove fotografije na Istockphoto.com

1. 9. 2007 @ 17:53
by agencija

125x125_pink

Istockphoto.com

Na Istockphoto sem se včlanil (prijavil) že septembra 2005, vendar sem z “resnim” delom oz. nalaganjem fotografij začel šele čez leto dni. Danes vem, da sem veliko zamudil. A kot pravi pregovor: nikoli ni prepozno. Še vedno poznam veliko fotografov, ki imajo svoje fotke raje v domačem “arhivu”, kot da bi zanje nekaj iztržili. Ste tudi vi med njimi?

Kako poteka registracija na Istockphoto.com?

Sama “prijava” na Istockphoto poteka tako, da je po uspešni registraciji potrebno naložiti 3 fotografije, na osnovi katerih se komisija odloči, ali te kot fotografa sploh sprejmejo. Iz tega razloga seveda ni odveč opozoriti na to, da morajo biti te 3 fotografije “the best of …”. Pred samim nalaganjem teh treh fotografij vas program vodi skozi tekst, ki ga je zelo priporočljivo prebrati, saj je v njem razloženo kaj mora fotograf vedeti, preden začne z nalaganjem fotografij. Sledi kviz oz. test, ki temelji na prej omenjenem tekstu in šele 100% pravilno izpolnjen test je zelena luč, za nalaganje tistih treh “najboljših” fotografij, ki predstavljajo fotografa in so osnova, da na Istockphotu ugotovijo, ali  so vaše fotografije primerne za komercialno uporabo. Govorimo torej o komercialni fotografiji, zato velja premisliti, kakšne so te fotografije!? Verjetno kakšni sončni zahodi, ipd.. ne bodo primerni …. Sledi čakanje na odgovor, morebitno usklajevanje, kjer vam inšpektorji dajo še možnost kakšno od neprimernih fotografij zamenjati s primernejšo in po nekajdnevnem (tedenskem) čakanju prejmete odgovor.

Kaj boste prodajali?

Če ste uspešno prišli “skozi” to pomeni, da lahko pričnete z nalaganjem fotk, ki jih želite prodajati. Omejitev števila naloženih fotografij se lahko spreminja, na začetku pa je število med 15 in 20 fotografij na teden. Ker je Istockphoto znan po  kvalitetnih fotografijah, dobro premislite in uredite fotko tako, da bo ustrezala tem visokim kriterijem. Na začetku se bo verjetno zgodilo, da bo kar nekaj fotografij zavrnjenih. Vzemite to kot priložnost za učenje, ne kot poraz. Sam sem se v tem času veliko naučil. Seveda pa tudi mene čaka še veliko dela.

Če mi čas dovoljuje, rade volje komu pomagam s kakšno informacijo, zato ne odlašajte s vprašanji. V zameno za pomoč lahko pri registraciji na Istockphoto vpišete mojo številko: 583651 v polje “napotitelj”.

Spodaj je nekaj mojih najnovejših naloženih (in sprejetih fotografij) na istockphoto.com – (klikni na fotko za ogled):


Share this article

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.