Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Fotografija /

Ste že preklopili na digitalnega?

Ste že preklopili na digitalnega?

7. 4. 2010 @ 5:54
by agencija

Današnjih časov si skoraj ne moremo zamišljati brez fotoaparata, ki je naše orodje, igrača, ljubljenček … S seboj ga vzamemo na potovanja, dopust, izlet, na poroko … nekateri še na wc in še na kakšna druga (čudna) mesta :-)

Ste že preklopili iz analognega na digitalnega?

Načrtujete nakup novega digitalnega aparata? Se sprašujete, kaj pravzaprav izbrati med tako široko ponudbo?

Na področju digitalne fotografije se dogaja veliko in izredno hitro. Še včerajšnji najnovejši model, je danes že zastarel. Tako nas vsaj prepričujejo. Pa je temu res tako? Je že res, da je ponudba izredno pestra, pogosto se pojavljajo novi modeli, pri katerih pa večinoma ni večjih sprememb glede na predhodnike. Pred nakupom digitalnega fotoaparata je potrebno razmisliti, kaj želimo, kaj potrebujemo, in pregledati, kaj je na tržišču.

Bistveno pri naši odločitvi je do kod sežemo –  v globini našega žepa oziroma denarnice.  Želje so eno, potrebe nekaj drugega. Želimo seveda najboljši model, ki bo ponudil vse mogoče, pa četudi večino tega sploh ne potrebujemo. Lahko smo tudi malo bolj skromni in želimo poceni fotoaparat, ki bo dovolj za fotografiranje sveta in oseb okoli nas. Prav mogoče pa je, da sta obe odločitvi napačni. Seveda bi zdaj lahko razpredali na veliko o tem, kakšne vrste fotograf smo,  a zaključimo ta del z domačo nalogo:  svoje želje in potrebe zapišite na papir. Kaj bomo največ fotografirali (ljudi, pokrajino, arhitekturo, rožice, živali, …),  kdaj bomo fotografirali (vsak dan, ob vikendih, na dopustu, …), kje bomo fotografirali (doma, na morju, v hribih, …)

Zbiranje informacij o tem, kaj ponuja tržišče, je zajeten zalogaj. Pri tem nam lahko pomagajo različne revije, spletne strani z ocenami fotoaparatov, spletne trgovine in seveda obisk trgovin, ki tovrstno opremo prodajajo.  Velika prednost je, če je trgovec tudi fotograf, saj pozna področje fotografije in bo laže ocenil vaše potrebe in želje, zato je vsekakor smiseln posvet s trgovci. Primerjava digitalnih fotoaparatov  ni tako preprosta, kot je mogoče videti na prvi pogled.  Številke je že lahko primerjati, kaj v resnici pomenijo, pa je že druga zgodba. Potrebno je torej ugotoviti, kaj je pomembno in kako ločiti zrnje od pleveli.

Kateri so torej pomembni (pomembnejši) dejavniki pri izbiri fotoaparata s tehničnega vidika

Tipalo

Najpogosteje omenjen pojem v zvezi z digitalnimi fotoaparati je število pikslov oz “mega” točk. Nemalo je takih (upam, da zdaj že res samo malo oz vedno manj), ki prisega na to, da je to pomemben podatek. Pa pravzaprav ni. Zakaj. Tipalo, ki je mimogrede eden izmed bistvenih elementov fotoaparata,  je sestavljeno iz množice točk, ki seveda vplivajo na kakovost posnete fotografije. Višje je število teh točk, večjo fotografijo bomo lahko natisnili. In potem pridemo do mojega sošolca, ki svoje posnete fotografije predvaja  izključno samo na zaslonu televizorja ali računalniškem monitorju, ki ima ločljivost 1.024×768 točk, kar pomeni, da je zanj pravzaprav čisto dovolj fotoaparat z 2-3 mega točkami.
S takšnim aparatom bo lahko svoje fotografije tudi natisnil oziroma jih dal izdelati v klasičnem formatu fotografije, ki  je 10×15 cm. Če bi potreboval fotografijo velikosti 20×30 cm (približno A4 format), pa bi zadostoval aparat s šest milijonov točk.

Bistvena lastnost tipala, na katero moramo biti pozorni je pravzaprav njegova “fizična” velikost. Npr. večina kompaktnih aparatov ima tipalo velikosti 1/2.3 ” (6.16 x 4.62 mm, 0.28 cm²)- podatek npr za Nikon Coolpix S570, DSLR (zrcalno refleksni aparati) pa 23.6 x 15.8 mm (3.72 cm²) – podatek za Nikon D5000. Oba aparata imata ločljivost 12 milijonov točk in ju lahko kupite tudi v naši spletni trgovini!

Objektiv

Resnično pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost fotografij, je kakovost in premer leč objektiva. Pri pregledu modelov različnih cenovnih razredov boste hitro ugotovili, da imajo poceni modeli skromne leče. Pri najcenejših so lahko premera samo nekaj milimetrov. Večji kot je premer leče, večja bo tudi cena in boljša bo kakovost posnetkov. Fotografija velike ločljivosti ne pomaga prav veliko, če je polna šumov, ki se odraža v takšnih in drugačnih pikah v  senčnih predelih fotografije. Zaradi majhne leče je fotografija lahko tudi nekoliko popačena, kar se opazi, če ste vsaj malo vajeni kritičnega ogleda fotografij. Kaj pa optična in digitalna povečava? Prva je pomembna, drugo lahko (vsaj kar se mene tiče) ignorirate. Zakaj? Optična povečava pomeni možnost s samo lečo povečati objekt in ga zajeti v posnetek pri nespremenjeni ločljivosti posnetka. Digitalna povečava pa pomeni le povečevanje dela zajete fotografije. Podobno, kot bi to storili z ustreznim programom na domačem računalniku. Saj objekt bo bližje, ampak ločljivost posnetka bo padla. In to drastično.

Možnosti nastavitev

Digitalni fotoaparati nudijo širok izbor možnosti nastavitev. Pri cenejših modelih so to večinoma samodejne nastavitve, pri nekoliko boljših pa so na voljo tudi možnosti, znane iz klasične fotografije. Navadno gre za možnost fotografiranja s prioriteto zaslonke, prioriteto časa in popolnoma ročnimi nastavitvami. Seveda je lahko tudi pri teh modelih na voljo še cel spekter vnaprej pripravljenih nastavitev za recimo športno fotografijo, fotografiranje  v mraku, portretov … Avtomatika je sicer zelo vredu (za tiste, ki se ne želijo ukvarjati z možnostmi nastavitev), izkušnje pa kažejo, da žal v določenih primerih odpove, oziroma so rezultati zanič. Zato raje kupite aparat, ki omogoča (tudi) ročne nastavitve.

Določene funkcije, kot je npr. zaznavanje mežikanja so prav smešne. Kaj nam pomaga, če je aparat zaznal, da je ena oseba na sliki zaprla oči (to tako ali tako sami vidimo, če pogledamo posneto fotografijo – hvalabogu za digitalne aparate, da lahko to takoj pogledamo), pa potem spet naredimo posnetek, pa ima spet zaprte oči ..in tako v nedogled. Če bi obiskali katerega od naših predavanj ali tečajev, bi vedeli, da te funkcije ne potrebujete, ker enostavno prosite ljudi, ki jih fotografirate, da zaprejo oči in ko boste prešteli 1,2,3, jih naj odprejo. Takrat seveda fotografirate :-)

Pri pregledu možnosti, ki vam jih nudi posamezni model, se osredotočite na tiste, ki jih boste potrebovali, vendar si pustite nekaj rezerve. Sčasoma se bodo tudi vaše želje in zahteve verjetno povečale.

Oblika

Navadno pred nakupom še najmanj razmislimo o obliki digitalnega fotoaparata, ki pa je zelo pomembna. Največ digitalnih fotoaparatov je relativno majhnih, saj jih želimo imeti povsod s seboj. Majhen fotoaparat je seveda praktičen, ker  gre lažje v žep. Vendar bodimo previdni. Majhno ne pomeni boljše. Prej obratno.  Vzemimo recimo fotoaparat v približni obliki in velikosti mobilnega telefona, ki ga z lahkoto držimo v eni roki. Pri fotografiranju pa je malo drugače. Ko želimo fotografirati, je takšen fotoaparat potrebno prijeti z obema rokama. Naenkrat so nam prsti na poti, so pred objektivom, pokrivajo bliskavico, … Gumbi za nastavljanje so  majhni in nerodni. In seveda nasprotno pri večjih aparatih.

V glavnem velja dobro razmisliti, kaj in kako še pred nakupom. Raje se odločite za model z nekoliko manj milijoni točk, ki  ima boljši objektiv. Naj vam bo vodilo pri nakupu dejstvo, da želite le najboljšo kakovost posnetih fotografij. To pa omogoča dobra optika in oblika ohišja, ki lepo sede v roko.

Share this article

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.