Spominska kartica

Spominska kartica, flash pomnilnik*, memory card ali flash memory card je kompaktna elektronska naprava za shranjevanje podatkov. Večinoma se uporablja v digitalnih fotoaparatih,  v mobilnih GSM aparatih, MP3 predvajalnikih, igralnih konzolah ter ostalih elektronskih napravah

Nekaj nasvetov za varno in dolgotrajno uporabo spominskih kartic:

 

1.Kartice v aparat nikoli ne vstavljajte na silo

Spominska kartica je zasnovana tako, da se v sistem prilega na samo en način. Kartice ne zvijajte in je ne potiskajte v režo na silo.


2.Uporabljajte več kartic

Torej, namesto da nabavite eno 16 ali 32 GB kartico, raje nabavite dve manjši. Če boste (npr. na potovanju) uporabljali samo eno kartico in če se slučajno zgodi, da se kartica “pokvari”, ali da po pomoti pobrišete kakšne pomembne posnetke, boste potrebovali drugo kartico.

3.Če pri uporabi kartica ne deluje, kot bi morala, vstavite drugo

Če torej ugotovite, da se s kartico “nekaj dogaja” (včasih prikaže posnetke, drugič ne, na ekranu aparata piše CHR, ipd.) takoj prenehajte uporabljat to kartico in vstavite drugo, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da boste izgubili vse posnetke.

4.Kartico formatirajte v aparatu, ne v računalniku

Formatiranje je bolj priporočljivo od brisanja posnetkov.  Če posnetke brišete, naredite to raje v računalniku, ne v aparatu.
Če uporabljate isto kartico z različnimi aparati, jo pred uporabo formatirajte v aparatu, s katerim jo boste uporabljali. Pred tem seveda morate shraniti posnetke, ki so na kartici. Profesionalci za “varno shranjene posnetke” smatrajo takrat, ko smo jih spravili vsaj na dva različna medija, naj si bo to dva različna trda diska, ali kakršnekoli druge kombinacije medijev za shranjevanje.

5.Varno odstranjevanje kartice iz sistema Windows ali Macintosh:

Vzemite kartico, pri čemer pazite, da ne bi potekal prenos podatkov (sveti zelena ali rdeča lučka).
Da ne izgubite podatkov se prepričajte, da so vsi podatki shranjeni, preden spominsko kartico vzamete iz naprave.
Pri uporabi čitalca kartic v računalniku se prepričajte, da so vse fotografije prekopirane, ali izbrisane in uporabite “varno odstranjevanje strojne opreme”, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da pride do okvare kartice.

6.Spominske kartice ne uporabljajte, če je baterija naprave skoraj prazna

7.Izklopite aparat preden odstranite kartico

Hkrati pa bodite pozorni, da aparata ne izklopite prehitro, če le ta še zapisuje podatke oz posnetke na kartico (npr. po več zaporednih posnetkih). Posnetki se namreč najprej zapisujejo v medpomnilnik in od tu v pomnilniško kartico.

Nadgradite firmware* svojega aparata,  če je to mogoče oz. če obstaja nova verzija.

Življenska doba kartic ni neomejena
Periodično zamenjajte stare kartice z novimi, ne samo na račun večje kapacitete, pač pa tudi zaradi varnejšega shranjevanja podatkov.

Poskrbite za vaše kartice
Ne izpostavljajte jih visokim ali nizkim temperaturam, nečistoči, elekto magnetnim sevanjem, fizičnim pritiskom (zvijanje, udarci, padci, prebadanje, ipd.), redno jih čistite in jih shranjujte  v plastičnih ovitkih, ki so običajno priloženi karticam.

Če več kot polovico tega, kar je zgoraj zapisano, ne razumete, se prijavite na naš fotografski tečaj, kjer vam bomo pojasnili vse te pojme.

Povrnitev izbrisanih fotografij

Pomotoma (ali namerno) izbrisane posnetke s spominske kartice lahko velikokrat “povrnemo” s posebnimi računalniškimi programi. Enako velja tudi za poškodovane kartice. Če tega opravila niste vešči, ga raje prepustite strokovnjakom, še posebej, če so na kartici za vas zelo dragoceni posnetki.

Veliko profesionalcev uporablja tudi tole metodo za v primeru izgube kartice (ali aparata): prvi posnetek na kartici je običajno posnetek z našimi kontaktnimi podatki (naslov, email, tel.številka). V veliko pomoč nam je tudi, da v kolikor aparat to omogoča, vklopimo oz izkoristimo funkcijo “Image Comment” ali “Copyright Information” in vstavimo svoje podatke. Na ta način se podatki zapišejo v vsako posneto fotografijo in jih istočasno lahko uporabimo tudi za vodni žig (s programi, ki to omogočajo).

 

Slovar računalniških pojmov najdete na SW Power

*Firmware: Osnovni program, ki je trajno shranjen na napravo (na primer foto aparat) in nadzoruje osnovne operacije ter njihovo izvajanje.

*Flash pomnilnik (flash memory): Poseben tip pomnilnika, ki ohranja vsebino tudi takrat, ko je naprava izklopljena.

 

Če sem karkoli pozabil napisati, pa bi po vašem mnenju koristilo tudi širšemu občinstvu mi prosim pišite, ali pa pustite komentar.