Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.

Težave pri fotografijah iz telefona in Facebook-a

28. 9. 2015 @ 14:11
by agencija

Fotografije iz telefona

Če ste med tistimi, ki fotografije, ki ste jih posneli, tudi natisnete /razvijete, ste se verjetno že srečali z različnimi formati fotografij. Ko fotografirate z mobitelom, imate (verjetno) nastavljeno, da se slika vidi čez cel ekran. V nastavitvah je to označeno kot format 16:9. Težava nastane, ko želite takšno fotografijo izdelati (natisniti), običajno na velikost 10x15cm, saj formata nista kompatibilna! Vašo fotografijo lahko natisnemo v celoti na drug format (10x18cm), ki  je cenovno dražji,  na velikost 10x15cm pa le tako, da sliko prilagodimo: bodisi odrežemo del vsebine, ali pa pustimo bel rob (glej slika št.3, – klikni na sliko za ogled večje).

16-9-4-3

Slika 1:  Nastavitev razmerja stranic ima za posledico različne formate fotografij

Vsemu temu se lahko izognemo na ta način, da si na mobitelu (ali digitalnem kompaktnem aparatu) nastavimo format 4:3, namesto 16:9, kar vam toplo priporočamo (slika št.2). Če ste uporabnik Androida, lahko uporabite brezplačen program Photo Resizer HD s katerim že posnete fotografije odrežete v pravilen format.

Razmerje in s tem format fotografije si izberemo v nastavitvah

Slika2:  Razmerje in s tem format fotografije si izberemo v nastavitvah

V primeru, da smo nastavili na 4:3, bo izdelana fotografija velikosti 10×14 cm, če imamo nastavljeno na 16:9 pa velikosti 10×18 cm (slika št.1).

Večina albumov in okvirjev za fotografije je narejena za format 10×15 cm in 13×18 cm, kar pomeni, da imamu tudi tukaj težavo s formatom, saj je fotografija iz mobitela ali kompaktnega digitalnega fotoaparata v drugačnem razmerju  (merilu, velikosti), kot je album oz okvir za fotografije. Pri albumu ta težava ni tako očitna, če smo izdelali manjšo fotografijo (10x14cm) jo še vedno lahko odložimo v album, pri okvirju pa nam “manjka” 1 centimeter. Če je fotografija večja (10x18cm) seveda ne gre ne v album, ne v okvir.

Pomen CROP oz obreži in/ali prilagodi fotografijo najdete v pogosta vprašanja in odgovori

Najlažje si vse to ogledamo in izberemo primeren format v programu za pošiljanje fotografij ePhotoLab:

Fotografija 3: prilagoditev formata

Fotografija 3: prilagoditev formata

Fotografije iz Facebook-a, Viber, WhatsApp, MMS

Ko mi, ali nekdo drug naloži (objavi) fotografijo na Facebook, jo ta, ne glede na to, kakšna je originalna velikost, pomanjša. Originalna fotografija, ki je prej bila velika par Mb( megabitov), je sedaj velika samo še približno 50-70 Kb (kilobitov). Enostavno povedano, bi lahko iz originalne fotografije izdelali kvalitetno fotografijo velikosti npr. A4 (20×30 cm), iz Facebook prenešene fotografije pa ne moremo narediti kvalitetne fotografije velikosti 9×13 oz 10×15 cm, kaj šele, da bi naredili fotografijo velikosti 20x30cm. Vse to velja tudi za fotografije poslane preko MMS, Viberja ali WhatsApp.

Enaka težava se lahko pojavi pri pošiljanju preko el.pošte, če imamo v nastavitvah nastavljeno, da nam program sam pomanjša originalno fotografijo pred pošiljanjem.

Če za pošiljanje fotografij v razvijanje / tiskanje uporabljate naš program ePhotoLab, vam ta na desni strani z barvami prikazuje kvaliteto fotografije za določeno povečavo. Zelena pomeni, da je ločljivost (kvaliteta) odlična, rumena je zadovoljiva, rdeča pa, da ločljivost fotografije ni zadostna (za izbrano velikost fotografije). V tem primeru je lahko izdelana fotografija slabše kakovosti (na fotografiji se vidijo kockasti vzorci – piksli).

Fotografije lahko iz telefona najlažje pošljete preko programa Mobile Photo Kiosk. Preberite si naš prispevek na to temo

Za konec

Če fotografije pošiljate z našim programom, sami izberete in uredite formate, kaj bo na fotografiji, v primeru, da jo je potrebno odrezati, število fotografij, ipd. V kolikor fotografije pošljete preko el.pošte, prinesete na ključku ali DVD-ju, moramo “namesto vas” urediti sami. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj so fotografije poslane s programom cenejše oz tiste, ki jih prinesete, dražje.

P.S. Oglejte si naš video, v katerem je prikazano osnovno delo s programom ePhotoLab.

[adrotate group=”4″]

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.