Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.

Popolna (zelena) avtomatika ali scenski načini?

27. 2. 2017 @ 13:48
by agencija

AUTO način

Recimo, da o uporabi fotoaparata nimate pojma, čeprav tega ne želite slišati, kaj šele priznati :-) in zato uporabljate popolno (zeleno) avtomatiko oz AUTO način.  Odvisno od svetlobnih pogojev in motiva, ki ga fotografiramo, aparat v AUTO načinu fotografiranja včasih naredi dobre fotografije, velikokrat pa jih ne. Odgovor zakaj ne, bi bil preobširen za ta članek, izveste ga, če se udeležite kakšnega od tečajev fotografije, ki jih organiziramo.

Bom pa vseeno poskušal na kratko opisati težavo in predvsem rešitev.

Pri fotografiranju so pomembni vsaj trije parametri, imenujejo se čas, zaslonka in ISO občutljivost. Če se omejimo samo na prvega, je posledica napačne nastavitve časa ta, da je naša fotografija neostra (stresena, zmigana), ali pa je takšen naš motiv.

Na tej fotografiji je uporabljen (predolg) čas.

Na tej fotografiji je uporabljen kratek čas.

Ko fotografiramo v programski avtomatiki AUTO, aparat sam nastavi vse te tri vrednosti. Zanj je pomembno samo to, da naredi fotografijo, kakšna pa bo, pa ni važno. Če je svetlobe manj, bo podaljšal čas, kakšne bodo posledice že vemo. Programska avtomatika ima torej svoje omejitve. Pri enaki osvetlitvi potrebujemo namreč različne kombinacije časa in zaslonke, odvisno od tega, kaj fotografiramo (npr. šport, pokrajino, portret, …). Izbor kombinacije je torej odvisen od namena, ne samo od svetlobnih pogojev.

Zato so proizvajalci kamer uvedli izbor avtomatik, imenujmo jih scenski načini ali  sličice – piktograme, ki nakazujejo, za katere namene je avtomatika programirana. Skoraj vsi foto aparati imajo tako avtomatike za šport, portret, pokrajinsko fotografijo, makro, in nočne posnetke, pri nekaterih je ta izbor še širši. Npr. pri preklopu v športni način program nastavi aparat (v tem primeru je prioriteta čas) tako, da je čas (osvetlitve) krajši, posledično pa “zamrznjeno gibanje motiva na sliki” in s tem seveda “oster” posnetek oz fotografija.

Nasvet

Naš nasvet za vas: preklopite iz AUTO načina v scenske načine in jih nastavite glede na motiv, ki ga fotografirate … npr pri fotografiranju oseb na portret, ko želimo “zamrzniti gibanje” npr. razposajeni otroci, šport, živali v gibanju v šport, če fotografiramo na zasneženi pokrajini, na način sneg.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.