Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Aktualno /

Obujanje spominov

Obujanje spominov

24. 5. 2015 @ 18:33
by agencija
Spomin na dan, ko sem postal "pravi Slovenec" in hkrati osrečil še očeta :)

Spomin na dan, ko sem postal “pravi Slovenec” in hkrati osrečil še očeta :)

Spomini na lepe čase so neprecenljivi!

Nekaj dni nazaj sem na obletnici “valete” fotografiral nekdanje so-sošolce iz osnovne šole. Po opravljenem skupinskem fotografiranju se je za njih začela zabava, mene pa je čakalo razvijanje in razvrščanje fotografij, ki sem jih dobri dve uri kasneje tudi dostavil. Prav v trenutku, ko sem prinesel fotografije, so si ogledovali albume s starimi fotografijami, tistimi skupinskimi, ki so jih vsako leto naredili v šoli,  nekaj fotografij je bilo iz izletov in proslav. Obujali so spomine in izkazalo se je, da so isti dogodek nekateri doživljali popolnoma drugače, drugi pa se ga sploh niso spomnili. Nekdo je ob ogledu fotografije privlekel na plano zgodbico, katere rezultat so bili vzdihi, prešeren smeh in na koncu govorjenje eden preko drugega.

Takoj sem pomislil na neštete debate, opozorila na tečajih in predavanjih o “pasteh” digitalne fotografije, med katerimi je tudi ta, da večina teh, digitalnih  fotografij, nikoli ne bo zasedala prostora v kakšnem albumu, posledično pa tudi ne bo obujala spominov in sprožala drugih reakcij morebitnih ogledovalcev. Fotografije posnete z digitalnim aparatom ali mobitelom enostavno ostanejo tam, kjer jih je program zapisal, z menjavo ali okvaro mobitela ali računalnika, pa te fotografije preprosto izginejo. In z njimi za večno zapisani spomini na neke dogodke, trenutke v našem življenju.

Fotografije

Izgube teh fotografij se začnemo zavedati takrat, ko jih pogrešamo. Običajno je tako, da nas na njih opozori nekdo, ki bi jih želel videti, ali pa bi jih na prelomnici življenjskega dogodka družinskega člana ali prijatelja želeli prikazati. Pa jih ni. Ko se želiš ozreti nazaj, se ne moreš. Ni fotografij, ni za večno zapisanih trenutkov iz našega življenja. Zakaj? Očitno zato, ker nam ni bilo mar, da bi jih ohranili. Ali pa enostavno zato, ker nikoli ni bilo časa. Ali pa … še kakšen drug neopravičljiv izgovor!

V življenju si zelo radi postavljamo obljube (še posebej ob novem začetku leta), nekatere izpolnimo, druge pa leta in leta prestavljamo. Čas pa mineva …

Odločitev o tem, ali boste med svojimi neštetimi digitalnimi fotografijami izbrali tiste najpomembnejše, jih dali natisniti in jih odložili v album, prepuščam vam.

Vem, da se boste prav odločili :)

Marjan Laznik

P.S. Enako vam prepuščam odločitev o tem, komu boste zaupali razvijanje svojih izbranih fotografij in koga boste naslednjič poklicali, ali obiskali, ko boste želeli v svoj album odložiti profesionalne fotografije, ali ko boste želeli reprodukcijo vaše stare slike :-)

Share this article

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.