Telefon: 080 88 72 - Radvanjska 43, Maribor
Fotomedia, Marjan Laznik s.p.
Domov / Izleti - poteklo /

Fotografski izlet, Islandija, 24 – 31. 7. 2010 (odpovedano)

Fotografski izlet, Islandija, 24 – 31. 7. 2010 (odpovedano)

12. 5. 2010 @ 17:26
by agencija

Skupaj s turistično agencijo Ojla vas vabimo na fotoavanturo med ognjem in ledom, na Islandijo. 8 dni.

Vabimo na avanturo med ledom in ognjem, s fotoaparatom, z našim vodnikom in fotografskim strokovnjakom Juretom Kravanjo. Slapovi, vulkani, polja lave, ledeniki, narodni parki, gejziri, kiti, številne morske ptice, ribiške vasice, samotne kmetije, vikingi in njihove sage, sodobna Islandija..

Pozabljena na severu Evrope, prebičana od severnih vetrov, neskončno divja,  z  ekstremnimi  naravnimi  kontrasti  in  veličastnimi  barvnimi dekoracijami,  prijetno  prijazna,  precej  preluknjana.  Je  dežela  z največjimi slapovi v Evropi, dežela večnega snega, vulkanov, gejzirov. Nikjer  na  svetu  ne  srečamo      toliko  geotermalnih  pojavov,  toplih bazenov in jezer. V notranjosti vidimo podobo lunine površine, veliko osamljenih kmetij, pa tudi živahnih mest je nekaj. Velika je skoraj za pet  Slovenij, šteje pa samo 300.000 prebivalcev. Na makadamskih cestah včasih ne srečamo nikogar…

PROGRAM POTOVANJA

1. dan Jutranji odhod letala iz Ljubljane za Frankfurt. Prihod na letališče Keflavik (predviden ob 15.35) z avtobusom se odpeljemo do Modre  lagune, kjer se bo po dolgem potovanju  iz Slovenije prileglo kopanje v prijetno topli geotermalni vodi lagune. Po kopanju se zapeljemo naprej proti prestolnici Reykjavik, namestitev v hotelu… (ca. 70 km)
2. dan Po zajtrku gremo proti jezeru Þingvallavatn in nacionalnemu parku Þingvellir. Tu je bil pred več kot tisočletjem ustanovljen prvi parlament. Poleg zgodovniskega pomena pa je podrocje okoli  jezera  tudi geološko zelo zanimivo. Motivov za  fotografiranje bo vsekakor dovolj. Nadaljujemo po visokogorski cesti Kaldidalur, ki nas preko puščavnate pokrajine vodi vzdolž ledenika Langjökull proti lavnatemu polju. Ustavimo se pri čudovitih slapovih Hraunfossar in Barnafoss. Na poti skozi zgodovinski Reykholt prihajamo na področje, ki je bogato z geotermalno vodo, tu pa je tudi gejzir Deildartunguhver, ki sicer ne bruha, je pa znamenit kot vrelec z največjim volumnom vode. Zavili bomo na cesto št.1  (krozna  cesta  okoli  Islandije)  in  nadaljevali  preko  prelaza Holtavörðuheiði proti Blönduósu in Skagafjörðurju. Prenočišče v okolici Blönduósa ali v Skagfjörðurju. (ca. 300 – 350 km)

3. dan Po zajtrku nadaljujemo naše raziskovanje. Skagafjörður, Sauðárkrókur,  dolina  Hjaltadalur,  znamenit  kraj  Hólar  z najstarejšo kamnito cerkvijo so le nekateri kraji, ki jih bomo videli na poti, dokler se ne ustavimo v prijetni pristaniški vasici Hofsós. Tu je ob obali možno videti zanimive formacije bazaltnih stolpičev (do njih vodi kratka, a nekoliko strma pot proti obali). Vas je eden najstarejsih islandskih trgov, tu je kar nekaj starih lesenih hiš, med drugim tudi najstarejša ohranjena lesena zgradba – iz leta 1777. Ob jezeru Stifluvatn se odpira prekrasen pogled na hribovje, naš nočni postanek pa bo drugo največje Islandsko mestece  Akureyri z bujnim rastlinjem, znano po najsevernejšem botaničnem vrtu. Mesto je upravni, trgovski, kulturni in izobraževalni center severne Islandije, s približno 17.000 prebivalci. (ca. 280 – 330 km)

4. dan Po zajtrku se  bomo zapeljali preko zaliva proti vzhodu in najprej naredili postanek ob slapu Goðafoss, nekaj dalje pa bomo imeli možnost ogleda kitov s posebno ladjico. Ob pristanišču je tudi  zanimivi  muzej  kitov.  Popoldne  namenjamo  jezeru  Myvatnu, ki je pravi raj za ljubitelje ptic in narave. Tu pa smo tudi na vulkansko delujočem področju. Ogledamo si znamenitosti, kot so psevdokraterji v Skutustadirju,  lavnati  labirint Dimmuborgir, nad katerim se dviga mogočni eksplozivni krater Hverfjall. Ce bo ostalo še kaj  časa  in energije, potem bo možno  tudi kopanje v
laguni, ki je poleti odprta vse do polnoči. Prenočišče  imamo na področju Myvatna. (ca. 180 km)

5. dan Po zajtrku se bomo  zapeljali  proti solfatarnemu polju, kjer  se  bomo  sprehodili med  naravnimi  kotlički  vrelega  blata in  fumarolami.  Zapeljali  se  bomo  proti  vulkanu  Krafla, pod katerim  stoji geotermalna  elektrarna  in  se ustavili pri kraterju Viti, kateraga dno prekriva jezero. Od tod pa se nudi pogled na lavnato polje, ki je nastalo pred dobrimi 30 leti. Pot naprej nas vodi najprej preko lavnatih polj,  preko puščavnatega sveta proti
zelenim dolinam vzhodne  Islandije do naselja Egilsstaðir. Skozi mesto teče reka Lagarfljót, ki se proti jugu razširi v pravo jezero. Ob tem jezeru pa stoji tudi največji islandski gozd Hallormsstaðir. Naše spalno naselje bo Djúpivogur. (ca. 390 km)

6. dan Po zajtrku se bomo odpeljali po obalni cesti pod strmimi pobočji hribov do pristaniškega mesta Höfn. Večji del nadaljne poti poteka ob vznožju največjega evropskega  ledenika Vatnajökull, kateremu se bomo najbolj približali ob lediniški laguni Jökulsárlón. Tu bomo naredili kratek (polurni izlet) plovbe med ledenimi gorami, ki se  lomijo  iz  ledenika  in plujejo v morje po najkrajši islandski reki (dolga je le dobrih 100 m). V laguni ali pa v morju
je pogosto mogoče videti tudi tjulne. Pot naprej nas bo vodila v nacionalni park Skaftafell, kjer bomo na sprehodu prišli do slapu Svartifoss, ki se spušča v globino preko stene bazaltnih  stolpičev, ki nekako spominjajo na orgelske piščali. Še nekaj manjših naselij in že bo naš nov  nočni postanek v naselju VIK. (ca. 360 km)
7. dan Vik je majhno naselje ob dolgi črni peščeni obali, nedaleč pa se kot velikani iz preteklosti iz morja dvigajo skalne formacije Reynisdrangar. Pot nas vodi naprej proti zahodu proti Dyrhólaey, ki je zanimiv zaradi množice ptic, med drugim je tu mogoče videti tudi njorke. Še dva prekrasna slapova, vredna fotografskega pogleda ( slap Skógafoss, ki pada preko 60 m visoke pečine in  slap Seljalandsfoss) bomo zabeležili. Zadnji del poti bo ravninski svet južne Islandije – ob lepem vremenu se nam večji del poti nudi pogled na najaktivnejsi vulkan – Hekla. Ogledali si bomo  področje gejzirjev, katerega najaktivnejši je Strokkur, ki bruha vsakih 5-10 minut.  Še nekaj pogledov na slapove, kmetije, mogočne razstlinjake  in  že bomo nazaj  v glavnem mestu. Priložnost  za kakšen nakup in zbiranje zabeleženih vtisov. (ca. 380 km)
8. dan Prevoz na mednarodno letališče Keflavik in odhod domov

CENA: 1995 – 2330

V ceno ni vključena prijavnina: 15 EUR.

Informacije in prijave: Marjan 041 670205 oz preko spodnjega obrazca.

Share this article

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.