Adobe Lightroom

Uporabljate Lightroom in zelo so vam pri srcu Presets-i, brez katerih vam ni več za živet? Bi želeli imeti te “nastavitve” tudi v vmesniku Camera RAW?

Seveda jih ne morete kar instalirati v Camera RAW vmesnik, saj uporabljata programa različne formate. Pa vendar. Nastavitve (Presets) lahko “snamete” iz datoteke, na kateri ste te nastavitve uporabili.

Postopek v kratkih korakih

1. Odprite poljubno sliko v Lightroomu v Develop  modulu. Ne popravljajte ničesar, pač pa izberite in na fotografiji uporabite nastavitev (Preset), katerega bi želeli “prenesti” v Camera RAW vmesnik (glej sliko spodaj).
2. Izvozite fotografijo v DNG format. Uporabite “desni miškin gumb”, Export, Export to DNG. Fotografijo shranite v poljubno mapo (glej sliko spodaj).
3. Odprite shranjeno fotografijo v Photoshop-u (to naredite direktno iz Bridga, ali pa v explorerju, desni gumb, “odpri z” in potem izberete program Photoshop CS.
4. Fotografija se bo (ker je v formatu DNG) avtomatično odprla v Camera RAW vmesniku.
5. Kliknite na zavihek Presets v Camera RAW vmesniku in nižje spodaj kliknite ikono Create New Preset (glej sliko spodaj)
6.  Vpišite ime in pritisnite OK (glej sliko spodaj).
7. Vaš nov preset vam je na razpolago za uporabo v Camera RAW vmesniku s katerokoli poljubno fotografijo.

Če boste želeli prenesti preset, ki uporablja Graduated Filter, se nikar ne trudite, ker zadeva ne deluje oz se je je treba lotiti drugače.

Bi se želeli naučiti uporabljati Lightroom ali Photoshop? Pišite nam na agencija@fotomedia.si in obvestili vas bomo, ko bo znan nov termin tečaja.